27 Απριλίου (Ημέρα των Βασιλέων) ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗ - 1 Μαΐου (Εργατική Πρωτομαγιά) ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗ - Κυριακή 5 Μαΐου EXTRA ΑΝΟΙΚΤΟΣ (10:00-14:00)


Henk Vd Berg

Ονομάζομαι Henk van den Berg, μηχανικός παντός είδους στην E&R Classics. Ξεκίνησα την καριέρα μου το 1977 στο τοπικό γκαράζ του χωριού όπου τα κούρασα με τα πάντα. Από αυτοκίνητα μέχρι φορτηγά, αλλά και χλοοκοπτικά και αλυσοπρίονα. Όλα με κινητήρα ήρθαν.

Μετά από αυτή την περίοδο εργάστηκα για λίγο σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων που πουλούσε επίσης vintage αυτοκίνητα. Μετά από αυτό άρχισα να αναπαλαιώνω κλασικά αυτοκίνητα ως ανεξάρτητος. Αποκατέστησα τα κλασικά από την αρχή μέχρι το τέλος και έχω δουλέψει σε διάφορα Austin Healey, Jaguars, Triumphs, MG και άλλα vintage αυτοκίνητα. Φρόντισα και για τη συντήρηση κλασικών αυτοκινήτων.

Αφού εργάστηκα ως ανεξάρτητος για λίγο, άρχισα να δουλεύω σε έναν συλλέκτη με μια ιδιωτική συλλογή περίπου 250 κλασικών αυτοκινήτων. Εδώ ήμουν υπεύθυνος για τη διατήρηση της συλλογής σε καλή κατάσταση. Δούλεψα και κλασικά έργα πελατών του συλλεκτικού.

Εν τω μεταξύ εργάζομαι εδώ και αρκετό καιρό ως πανεπιστημιακός μηχανικός στην E&R Classics.

Ποιο ήταν το πρώτο σας αυτοκίνητο και τι αναμνήσεις έχετε από αυτό;
Το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν ένα Datsun 1974 Z του 240. Ένα ωραίο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσα ως καθημερινός οδηγός.

Το αυτοκίνητο των ονείρων μου δεν είναι ένα Jaguar E-Type ή Austin Healey…
Το αυτοκίνητο των ονείρων μου δεν είναι ένα Jaguar E-Type ή ένα Austin Healey, αλλά ένα Volvo 245. Όπως το αποκαλώ, ένα αυτοκίνητο για αξιωματούχους και ελεύθερα πνεύματα, πρακτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε. Έχω οδηγήσει αρκετά από αυτά τα Volvo και δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.

Ας υποθέσουμε ότι έπρεπε να δώσετε σε κάποιον έναν ανελκυστήρα. Ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;
Αν μπορούσα να δώσω σε κάποιον να σηκώσει, θα ήταν ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι. Ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι με κότσια, θάρρος και κοινή λογική μπορείς να κάνεις πολύ δρόμο. Ένας απόλυτος ήρωας για μένα.

Ποια είναι η καλύτερη μνήμη που σχετίζεται με το αυτοκίνητο;
Μια ανάμνηση που έμεινε πάντα μαζί μου και για την οποία μιλάμε ακόμα με τα παιδιά μας είναι οι διακοπές στην Πορτογαλία. Κάπου στα σύνορα Ισπανίας και Πορτογαλίας (στη μέση του πουθενά) ένα καπάκι λαδιού πέταξε έξω από την κυλινδροκεφαλή του Volvo μας. Ήταν Σαββατοκύριακο και δεν υπήρχαν γκαράζ στα χωράφια ή στους δρόμους. Τότε ξαφνικά μου πέρασε από το μυαλό ότι η γυναίκα μου είχε φέρει ένα σακουλάκι με πατάτες για να φάει το πρώτο βράδυ. Χρησιμοποίησα αυτές τις πατάτες για να κλείσω την τρύπα στην κυλινδροκεφαλή και τις οδήγησα για άλλα 500 χλμ. μέχρι να φτάσουμε στη διεύθυνση των διακοπών μας. Για να ολοκληρωθεί η ιστορία, η σακούλα με ολλανδικές πατάτες έγραφε «Χώρα προέλευσης: Πορτογαλία». Πώς το φτιάχνεις…

Τι κάνει μια εργάσιμη μέρα στο E&R Classics τόσο διασκεδαστική για εσάς;
Ότι υπάρχουν ακόμα μερικά κλασικά με τα οποία μίλησα τακτικά το 1977. Τότε νιώθεις ξανά 16 αντί για 61. Αυτό το συναίσθημα είναι ανεκτίμητο για μένα!